Pozovite nas +381 24 812 467 ili pišite nam zanatlije.senta@gmail.com

Poštovani članovi. Ako imate pitanja u vezi propisa obratite nam se. Na sva pitanja odgovaramo u najkraćem roku. Propisi

O nama

Udruženje Preduzetnika i Zanatstvo u Senti
O nama

Uprkos činjenici, da su preduzetnici organizovani samo malo više od 140 godina, zanatstvo postoji više od 500 godina u Senti. Senta je jedno od najstarijih naselja na samoj obali Tise. Zanatstvo se spominje prvi put u XVI-om veku. Do značajanijeg uspona došlo je početkom XIX veka. Tačan datum formiranja senčanskog zanatskog društva prema nekim izvorima je januara l888. godine.

Pri kraju I. svetskog rata broj zanatskih radnji u Senti je bio mali. Prvu svoju zgradu zanatlije Sente su kupili 1927 godine, gde se i danas nalaze. Interesantan podatak potiče iz 1939-e godine, udruženje je tada brojalo 693 članova, 365 kalfe i 354 učenika.
Posle II. svetskog rata u Senti bilo je u 86 struci 675 zanatlija. 1978 godine osnovana je stručna služba Udruženja, za pružanje pomoći u knjigovodstvu, u pravnim predmetima, praćenju novih propisa, koja služba do dan danas dobro radi.

Nove teškoče su naišle početkom devedesetih (ratnih) godina kada su mnogi prestali sa radom. Privatizacijom društvenih firmi ili gašenje istih veoma veliko su uticali na razvoj preduzetništva i njegovu transformaciju. U narednom periodu sve do danas pokušavamo pomagati preduzetnicima, davanjem pravnih saveta, organizovanjem stručnih i privrednih skupova, organizovanjem kurseva i usavršavanja, koje su neophodni u što većem krugu preduzetnika, uprkos našim mogućnostima koji su veoma skromni.