Pozovite nas +381 24 812 467 ili pišite nam zanatlije.senta@gmail.com

Poštovani članovi. Ako imate pitanja u vezi propisa obratite nam se. Na sva pitanja odgovaramo u najkraćem roku. Propisi

ZAKON O TRGOVINI

Od 31. januara 2020. svi proizvodi moraju da imaju bar-kod ili QR kod

Svi proizvodi u maloprodaji od 31. januara moraju da imaju bar-kod ili QR kod, što je do sada bila samo mogućnost, kažu u Ministarstvu trgovine. To je utvrđeno odredbom Zakona o trgovini ("Sl. glasnik RS", br. 52/2019) koja se odnosi na deklaraciju, a čija primena počinje 31. januara.
Načelnik Odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije u Ministarstvu trgovine Željko Rakić kaže da tu nema nikakvih drastičnih promena.
"Od 31. januara postoji obaveza, ranije je bila mogućnost da pored osnovnih podataka na deklaraciji, kao što je naziv proizvoda, vrsta proizvoda, proizvođač i slično, bude navedena i neka mašinski čitljiva oznaka kao što je recimo bar-kod ili QR kod", rekao je Rakić.

O nama

Udruženje Preduzetnika i Zanatstvo u Senti
O nama

Uprkos činjenici, da su preduzetnici organizovani samo malo više od 140 godina, zanatstvo postoji više od 500 godina u Senti. Senta je jedno od najstarijih naselja na samoj obali Tise. Zanatstvo se spominje prvi put u XVI-om veku. Do značajanijeg uspona došlo je početkom XIX veka. Tačan datum formiranja senčanskog zanatskog društva prema nekim izvorima je januara l888. godine.

Pri kraju I. svetskog rata broj zanatskih radnji u Senti je bio mali. Prvu svoju zgradu zanatlije Sente su kupili 1927 godine, gde se i danas nalaze. Interesantan podatak potiče iz 1939-e godine, udruženje je tada brojalo 693 članova, 365 kalfe i 354 učenika.
Posle II. svetskog rata u Senti bilo je u 86 struci 675 zanatlija. 1978 godine osnovana je stručna služba Udruženja, za pružanje pomoći u knjigovodstvu, u pravnim predmetima, praćenju novih propisa, koja služba do dan danas dobro radi.